Bireyleri bağlayan en büyük güç düşünceleridir. Bağlayan, engelleyen sırlar aslında bilinçli olarak bastırdığımız düşüncelerdir. Sır saklamak ve bu sırrı devam ettirmek, fazla çaba gerektirmektedir bu yüzdendir ki bireyi yorar ve bitirilmemiş iş olarak rahatsızlık verir. Sır saklayan bireyler, bu bilgiyi ya da düşünceyi açığa vurmaktan kaçınmak için sözel ve sözel olmayan birtakım yollara başvurarak istediği davranışların dışına çıkar.
En sık ergenlerde rastlanan sır saklama davranışı beraberinde bireyde Kayseri kaygı Bozukluğu oluşturarak, yalnızlık, Kayseri depresyon gibi psikolojik problemlere, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi birtakım fizyolojik yakınmalara bunun beraberinde ise kişilerarası ilişkilerine zarar vererek psikososyal ve Kayseri aile ve çift problemleri ne neden olduğunu görülmektedir. Karşımıza güven gereksinimi ve mahremiyet ergenlerin sır saklama gerekçelerinin başında gelmektedir. Çocukluktan itibaren, önce anne baba daha sonra ise öğretmenle küçük sırlar paylaşılarak sır ve mahremiyet konusunda şemalar oluşmaya başlar. Sırrı paylaşma davranışı öncelikle anne babanın ve öğretmenin verdiği tepki ile şekillenir. Paylaşmak karşılıklı güvenin oluştuğunu gösterir ve böylece birey ilişkilerde bir yakınlık kurar. Sır saklamanın ergene nasıl katkılar sağladığı veya ergeni ne tür yönlerden olumsuz etkilediği daha fazla önem kazanmaktadır. Ergen bireyin akranlarıyla kurduğu ilişkide kendisini yalnız hissedip hissetmediğine bakılmalı çünkü ergenlerde en sık rastlanan durumdur; kendini yalnız hissetme. Kişilik gelişiminde büyük öneme sahip ergenlik döneminde bireyin yalnızlığının anlaşılması ve yalnızlığa götüren nedenlerin ebeveyn tarafından bilinmesi sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Tam da bu noktada uzman desteği gerekebilir. Bazen yalnızlığın sebebi düşük benlik saygı, sosyal becerilerde yetersizlik, kimlik arayışı olurken bazen de utanç olabilir.
Sırları gizlemeye çalışmak bireyde yük oluşturacağından, onları başkalarıyla paylaşmak daha iyi gelecektir. Diğer türlü bu sırlar bilinçli olarak sorgulanmaz anlatılmazsa rüyalar, psikosomatik rahatsızlıklar, birtakım zorlayıcı duygular olarak kendini ortaya koyar. Terapi esnasında gelişen ittifak ve güvenle birlikte bireyler tüm bastırılmış düşüncelerini, duygularını ve daha ileri boyutta sırlarını açığa vurarak katarsiz olurlar. Bu süreç bireyde bir nevi kendisini rahatsız eden yükten kurtulması anlamına gelmektedir. Çünkü terapide empati ve koşulsuz saygı yaklaşımı bireyde kendi varlığının kabulünü ve tıpkı sırları açıklamada olduğu gibi güvenli bir ortamı bulacaktır.
İnsanlık var oldukça sırlar da var olacaktır. Çağımızda psikolojik tedavi için artan ihtiyaçları olmasına rağmen, terapi sürecinde sır saklayan insanlar, sorunlarından dolayı destek alma olasılıkları düşüktür. Çünkü Kayseri terapist ten bilgilerini saklamak fazla enerji gerektirir, anlatmayı seçen bireyler terapiden yüksek fayda görürler. En önemlisi paylaşmak için doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiyi seçmelisiniz. İletişim için (0505) 562 10 86 yada
Kayseri Kişiklik Bozukluğu | Kayseri Psikolog | Randevu Almak İçin Tıklayınız