Öfke; duygusal, bilişsel ve davranışsal bileşenlerden oluşan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, düşmanca düşünce ve tutumlar (biliş) öfkeye (duygu) yol açabilir ve bu da saldırgan davranışa (davranış) yol açar. Başka bir deyişle, öfke çeşitli uyaranların düşmanca yorumu, duygu ve saldırgan davranışın temelidir. Bilişsel Davranışçı Terapi de öfkenin bilişsel, duygusal ve davranışsal bileşenlerini değiştirmek için tasarlanmış teknikler sıklıkla kullanılır. Kayseri Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamalarının yaygınlaştığı görülmektedir.
Temel olarak öfke davranışı için çozum arayan, kontrol edilmesi gerektiğini düşünen ve bunun için yardım arayan kişiler azınlıkta olmasına rağmen öfke, gunluk yaşantımızda sanıldığından daha fazla etkin olmaktadır. Dünyanın bugün içinde bulunduğu zorlayıcı yaşam koşulları, güvenliğin ve sosyal güvencelerin yetersiz oluşu, ekonomik koşulların aileleri zorlaması insanları daha gergin, sıkıntılı, çaresiz ve engellenmiş hale getirmektedir. Kişiler bu engellenmelerin sonucunda kronik olarak uyarılmış ve gerilmiş hale gelebilmektedirler. Ancak, asıl sorun, gunluk yaşamda bir çok sorunla karşılaşmaktan çok, kişilerin kendilerinde hissettikleri
öfkenin şiddeti ve bu tur duyguları üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduklarıdır.
Öfke başlıca üç objeye ilişkin ortaya çıkmaktadır, kişinin kendisine, diğerlerine ve başına gelenlere yani yaşadığı dünyaya karşı sonuç olarak ortaya çıkışı nasıl olursa olsun, aslında öfke de diğer bir çok duygu gibi anlaşılabilen, kabul edilebilen, kontrol edilebilen ve etkin bir biçimde kullanıldığında işe yarayabılen bir duygudur.
Kayseri Öfke Sorunları Sağlıksız öfke tamamen yararsız ve yıkıcıdır. Örneğin, telefonunuza hakaret etmek daha hızlı çalışmasını sağlamaz veya kapıyı tekmelemek onu düzeltmez. Bu durumda, çabalarınızı doğru yönlendirmek yerine boşa harcıyorsunuz. Etkili öfke yönetimi yöntemlerini öğrenmek, öfkeyi başka bir yere aktarmak yerine doğru şekilde kullanmanıza ve onu faydaya dönüştürmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, öfkenizi doğru şekilde dışa vurmazsanız ve Öfkenizi kontrol etmek yerine bastırırsanız, bu bastırılmış duygular ruh halinizi olumsuz etkileyebilir. Bastırılmış duygular her zaman kabuslara, açıklanamayan kötü duygulara veya ani öfke patlamalarına yol açar. Kayseri Psikolog Örneğin iş yerinde üstlerinizle sıkıntı yaşadığınızı düşünün. Öfkeli olsanız da, bunu göstermek için hiçbir şey yapamayabilirsiniz. Daha sonraki zaman diliminde belki eşinize önemsiz bir şey için bağırırken bulacaksınız. Bu durumda öfkenizi başka şeylere yönlendiriyorsunuz.
Öfke İle Başetmenin En Etkili Yolları | Öfkeden Kurtulmanın Yolları
- Öfke ifadesini vurgulayın,
- Nasıl ve neden geliştigine bakın.
- Öfkenin tanımı, nedeni ve anlayın
- Öfke, yerine bir istek belirleyin.
- Sonuçlar ve karşılanmayan beklentiler son derece doğal, evrensel ve insanidir.
- Öfkenin durumunu ve biçimini tanımlayın
- Düzenli olarak kendini rahatlatan egzersizler yapın.
- Derin nefes alın, kalp atış hızınızı ve nefesinizi kontrol edin.
- Acıyı dindirmek için kendinize bir şey söyleyin.
- Karşı tarafı asla yargılamayın.
- Öfke duygusuna sığınarak bağırmayın, vurmayın.
- Çevrenizdeki insanlara kızgın olduğunuzu söyleyin
- Kendinize zaman ayırın, mümkünse kendinizi öfkeli ortamdan hemen uzaklaştırın.
- Sorunla yalnızca kontrolü yeniden kazandığınızda ilgilenin
- Sorunu netleştirmeye çalışın ve bir çözüm bulmaya odaklanın
- Daha çok gülün ve olaya yeni bir bakış açısı ve yeni bir çerçeve kazandırmak için mizahınızı kullanın.
- Kişisel saldırılara yanıt vermeyin, kişiselleştirmekten kaçının.
Unutulmamalıdır ki Öfke sağlıklı bir deneyim kazandığında son bulur.
Anahtar Kelimeler: Kayseri Psikolog | Kayseri EMDR | Kayseri Klinik Psikolog | Kayseri Öfke Kontrolü | Öfke ile Başetme Yolları | Kayseri Öfke Sorunları
Randevu Almak İçin Tıklayınız